Εργαστήριο Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή

GreekEnglish(Australia)

Διεύθυνση:

 

 

 

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Μ. ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ

Καθηγητής Τοξικολογίας, Ακαδημαϊκός

PhD, ERT, DSc, FATS, DHonC, DHonC, DHonC, HonProf

 

Διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας

Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 70013, Ελλάδα

 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: http://aristsatsakis.com

 


Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Αριστείδης Τσατσάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το έτος 1957 και είναι πτυχιούχος χημικός-μηχανικός. Κατέχει M.Sc. Οργανικής Χημείας (1982), PhD Χημείας (1986), Post-Doc στη Χημεία Μακρομορίων (Πανεπιστημιο Μεντελέγιεφ Μόσχα) και D.Sc. στη Βιολογία (Φαρμακολογία – Τοξικολογία), Πανεπιστήμιο Φιλίας Λαών, Μόσχα. Έχει εργαστεί ως Ερευνητής στο Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικών Ερευνών του Ιατροδικαστικού Κέντρου της Βαλτιμόρης, του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Μαϊάμι, ΗΠΑ, στο Τμήμα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Φλώριδας, ΗΠΑ, και της Ιατρικής Ακαδημίας της Μόσχας.

Ο Αριστείδης Τσατσάκης είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης. Ως κύριος ερευνητής, έχει συντονίσει 60 και πλέον επιστημονικές έρευνες και τεχνολογικά προγράμματα και έχει δημιουργήσει συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Εργαστήριο Τοξικολογίας διερευνά ετησίως μερικές χιλιάδες ιατροδικαστικές υποθέσεις από την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό.

Επί σειρά ετών ο Αριστείδης Τσατσάκης είναι μέλος επιτροπών σε εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς (EUROTOX, WHO-ΙPCS, IAAMRH, NANOTOX, ΕΟΦ) και μέλος πολλών διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων και Ακαδημιών. Πολλάκις προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο Διεθνούς Οργανισμού για την προώθηση της επιστήμης, IRPC Gold Award 2001.

Το 2012 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Τοξικολογίας (EUROTOX) και υπηρέτησε τη θέση αυτή έως το 2018, ενώ το 2016 εκλέχθηκε Μέλος (από εξωτερικά κράτη) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (FMRAS).

Το 2020 και το 2021 αναγνωρίστηκε ως Highly Cited Researcher στον τομέα της Φαρμακολογίας – Τοξικολογίας των Βιοϊατρικών Επιστημών λαμβάνοντας θέση στη λίστα ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή είναι η βιοπαρακολούθηση ξενοβιοτικών σε ποικιλία βιολογικών δειγμάτων καθώς και η σύνδεση της χρόνιας έκθεσης σε χαμηλές δόσεις χημικών ουσιών με προβλήματα υγείας και ασθένειες (εκτίμηση κινδύνου) (σχετική μνεία).

Η σύγχρονη θεώρηση (concept) του Καθηγητή για την εκτίμηση κινδύνων και την ασφάλεια στηρίζεται στην ερμηνεία της πραγματικής έκθεσης του σύγχρονου ανθρώπου σε διάφορες χημικές ουσίες και άλλες επιδράσεις (φυσικές, φυσικοχημικές, κ.ά.) προσομοιώνοντας τη μακροχρόνια έκθεση με σχετικά πειράματα (Real Life Risk Simulation, RLRS).

Έχει αναπτύξει πληθώρα βιοδεικτών της έκθεσης και επίδρασης των φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών χημικών ανακαλύπτοντας του τρόπους δράσης και τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Οι έρευνες που συντονίζει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική, προσομοιώνουν για πρώτη φορά τη συνδυαστική, μακροχρόνια και συσσωρευτική έκθεση του πληθυσμού στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στο περιβάλλον και διερευνούν τη συσχέτισή τους με πολλαπλά προβλήματα υγείας.