Εργαστήριο Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή

GreekEnglish(Australia)

Διεύθυνση:

 

 

 

 

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Μ. ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ

Καθηγητής Τοξικολογίας

B.Sc. (Chem Eng), M.Sc. (Org Chem), Ph.D. (Chem), D.Sc.(Biol, Pharm), ERT (Eur Registerd Toxicologist)


Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών & Τοξικολογίας

Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, Ελλάδα 71003

 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: http://aristsatsakis.com

 

 

 

Ο Αριστείδης Τσατσάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το έτος 1957. Πτυχιούχος χημικός-μηχανικός, M.Sc. Οργανικής Χημείας 1982, PhD Χημείας 1986, Post-Doc Χημεία Μακρομορίων (Πανεπιστημιο Μεντελέγιεφ Μόσχα), D.Sc. in Biology (Pharm-Toxicol) Πανεπιστήμιο Φιλίας Λαών Μόσχα. Ερευνητής στο Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικών Ερευνών του Ιατροδικαστικού Κέντρου της Βαλτιμόρης 1991, του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας 1993, 1994 και επισκέπτης καθηγητής στο Μαϊάμι ΗΠΑ 1996, στο Τμήμα Τοξικολογίας του πανεπιστημίου της Φλώριδας, ΗΠΑ, 1996, και της Ιατρικής Ακαδημίας της Μόσχας 1999-2002.

Επι σειρά ετών ο Αριστείδης Τσατσάκης είναι μέλος επιτροπών σε εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς (EUROTOX, WHO-ΙPCS, IAAMRH, NANOTOX, ΕΟΦ) και μέλος πολλών διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων και Ακαδημιών. Πολλάκις προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο Διεθνούς Οργανισμού για την προώθηση της επιστήμης, IRPC Gold Award 2001.

Είναι διευθυντής του εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και της Μονάδας Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έχει επιτύχει χρηματοδότηση για 36 ερευνητικά προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά και έχει οργανώσει πρότυπο εργαστήριο Τοξικολογίας με διεθνή αναγνώριση. Το εργαστήριο Τοξικολογίας διερευνά ετησίως μερικές χιλιάδες ιατροδικαστικών και τοξικολογικών περιστατικών απο την Ελληνική Επικράτεια και το Εξωτερικό.

Το ερευνητικό έργο παρουσιάζεται σε 164 επιστημονικά άρθρα στη βάση Pubmed και  ISI, SCI σε 7 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, σε μονογραφίες και πανεπιστημιακές σημειώσεις και μεγάλο αριθμό πρακτικών και περιλήψεων συνεδρίων (σύνολο 280). Ο συνολικός συντελεστής βαρύτητας IF των άρθρων σε περιοδικά είναι 350, ο αριθμός αναφορών στο Scopus (2010) είναι 1150 (h index 16), ενώ στην ISI, SCI είναι 960.

Είναι κριτής και μέλος συντακτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή περιοδικά (π.χ Food Addit Contam, Human Exp Toxicol, Biomarkers, Toxicol Letters, Chemosphere, BioMedCentral, Pharm Sinica Acta, J Applied Toxicol, Vet Human Toxicol, Environ Res, Med Sci Monit, Ther Drug Monit, Environ Sci Technol, Food Chem, Toxicology, Steroids). Είναι ο Editor in Chief του περιοδικού Ιατροδικαστικών Επιστημών, The Open Forensic Science Journal.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της χρόνιας έκθεσης ομάδων πληθυσμού σε  ξενοβιοτικά και στην συσχέτιση της έκθεσης αυτής με προβλήματα υγείας, στη ταυτοποίηση και τον προσδιορισμό ειδικών και μη μεταβολιτών ξενοβιοτικών, στην εξέταση πολυμορφισμών των γονιδίων σε πληθυσμό  εκτεθειμένο σε φυτοφάρμακα, σε θέματα ανάλυσης τριχών για δικαστικές εφαρμογές καθώς και στην τοξικολογία νέων μακρομοριακων συστημάτων.

Έχει οργανώσει ως πρόεδρος δυο διεθνή επιστημονικά συνέδρια στο πεδίο της Τοξικολογίας και των Ιατροδικαστικών επιστημών.

Το 2008 επανεξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας στην οποία είναι πρόεδρος απο το 2001. Επίσης το 2008 εξελέγη στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εταιρειών Τοξικολογίας EUROTOX όπου είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας. Διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Τμήματος (2001-2005), ενώ το 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος εξαετούς θητείας της EUROTOX.